maanantai 4. huhtikuuta 2016

Tammikuu

Tammikuu on gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa vuoden ensimmäinen kuukausi. Pohjoisella pallonpuoliskolla tammikuu on vuoden kylmin kuukausi, keskitalvea, josta myös kuukauden nimen on esitetty johtuvan. Sana tammi on esimerkiksi tarkoittanut sydäntä tai ydintä hämäläismurteessa. Toisaalta se tarkoitti napaa tai akselia. Tammikuussa on 31 päivää, ja sen jälkeen alkaa helmikuu. Tiesitkö, että tammikuuta on kutsuttu myös sydänkuukaudeksi?

Linkki tammikuun 2016 lämpötiloihin 

                      

 Tammikuun juhlat

 Tässä on tammikuun juhlia:

 Uudenvuodenpäivä

 Uudenvuodenpäivänä vietetään vuoden ensimmäistä päivää. Yksi päivä ennemmin on 31.joulukuuta eli uudenvuodenaatto. Julius Caesar sijoitti vuoden vaihtumisen tammikuun alkuun. Mutta sitä ennen, roomalaiset aloittivat uuden vuoden maaliskuussa. Suomessa ja muissa maissa uudenvuodenpäivä on pyhäpäivä. Presidentin pitämä uudenvuodenpuhe kuuluu Suomessa uudenvuodenpäivään. Uudenvuodenpäivänä Itävallassa pidetään Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konserttia.

Loppiainen

Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhäpäivät. Sitä vitetään 6.tammikuuta. Loppiaista kutsutaan myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi. Loppiaine on kuulemma joulua vanhempi kristillinen juhla. Suomessa Loppiainen vuosina 1973-1992 oli aina lauantaina, aikaisintaan 6.tammikuuta ja viimeisintään 12.tammikuuta. Loppiaisen merkitys vaihtelee eri kirkkokunnissa.

Nuutinpäivä

13.päivä tammikuuta on nuutinpäivä. Silloin muistetaan Knuut Pyhää Suomen ja Routsin kirkoissa. Roomalaiskatolilaiset muistavat Knuut Pyhää 19.päivä tammikuuta.

Kysymyksiä

Onko tammikuu mielestäsi kiva kuu?
Onko tammikuussa mielestäsi kylmä?
Oletko tiennyt, että tammikuuta on kutsuttu myös sydänkuukaudeksi?

Muista vastata kysymyksiin kommenteissa!

Lumnije



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti